www.tekultur.se
                 

GRÖNT TE






Vad skiljer de olika teerna

Många har skrivit om grönt te förr, men vi ska försöka belysa den stora skillnaden mellan just grönt te och andra sorters te.

Camelia Sinensis

Alla teer kommer ifrån en och samma växt, eller olika varianter på denna växt som skapats av naturen eller uppkommit genom tusentals år av förädling. Camelia Sinensis.

Fermentering

Det man brukar prata om när det handlar om de olika ”färgerna” handlar om olika grader av fermentering. Fermentering är en term som främst används när det handlar om jäsning i livsmedel och de flesta känner nog igen termen när det handlar om vin. Vad man egentligen menar är att teet genomgår en oxideringsprocess. Teet får oxidera och därigenom får en mörkare färg.

Grönt te, Svart te, Pu-erh

Pu-erh

Är en sorts te som man låter fermentera och efter att fermenteringsprocessen avslutats fermenterar man teet igen. Detta är det svartaste av alla teer, det brukar lagras för att uppnå den smak man strävar efter och olika sorter av Pu-erh finns. Ofta är detta te pressat till kakor. Det är detta te som kallas för svart te i Kina.

Svart te

Till fullo fermenterat te. De största producenterna av svart te är Indien, Kina, Kenya. Det te vi finner i tepåsarna är som oftast svart te. En av de mest kända blandningarna av svart te är Earl Grey som är en blandning av svart te och bergamott olja. Detta te kallas för rött te i Kina.

Oolong te

Oolong te Är en tesort som inte är fermenterad till samma nivå, den finns inte att tillgå på påse och produktionen av detta te är mycket mindre än grönt eller svart te. Fermenteringsgraden skiljer sig åt mellan olika oolonger, och det finns något man brukar kalla för grön oolong och svart oolong. Den gröna oolongen kan ofta påminna smaken och lukt av blom, och oxideringen bidrar till den söta smakkombinationen som grönt te saknar. De mest kända oolongerna kommer ifrån Taiwan, där produktionen av te inte har pågått mer än ett par hundra år. Taiwanesiska oolongerna är mycket goda och kända för sin typiskt blommiga söta smak som uppstår just av den milda fermenteringen.

Grönt te

Grönt te är en tesort som i regel inte fermenteras. Teet slängs på stora pannor och antingen torrkokas om det är ett grönt te ifrån Kina, eller ångas om det är en tesort ifrån Japan. Den främsta skillnaden här är alltså just fermenteringen. Teet genomgår inte fermentering, men en viss fermentering sker alltid eftersom fermenteringen sätter igång så fort bladet avskiljs ifrån tebusken. Grönt te finns i mängder av olika varianter och sorter att inhandla.

Gult te

Även detta te räknas bland dem som har en mycket låg fermenteringsgrad. Detta är en sällsynt sort te med en mycket liten produktion där teet sägs genomgå en liknande produktion som det gröna teet, men där torkningsfasen skiljer sig åt. Endast te av högre kvalité väljs ut för denna process och det gula teet är i regel ett dyrare te. Teet får en speciell smak, men påminner närmast om grönt te.

Vitt te

Vitt te är ett te som räknas bland de sorter där fermenteringen är mycket låg, men det sker en viss fermentering eftersom teet torkas i solen. Fermenteringsgraden blir mycket låg och inte mycket högre än grönt te. Sorter av hög kvalité som Yin Zhen har en lägre fermenteringsgrad och Pai Mu Tan och Shou Mee som exempel har en högre fermenteringsgrad. Fermenteringsgraden kan ligga runt 8 % av vissa sorter.

Smakskillnaderna

Fermenteringsprocessen är alltså den process som gör de extrema smakskillnaderna de olika teerna emellan, men vad är det då som gör att smaken skiljer sig åt de gröna teerna emellan? Det är stor skillnad på smak mellan ett te i lösvikt och ett te i påse. Skillnaden går ofta att se med blotta ögat, öppna en tepåse och titta på innehållet.

Bladstorlek

En av de saker som gör skillnaden är hur stora bladen är som används till teet. Beroende på storlek på blad så påverkas den tid det tar när du väl ska laga till teet. Vissa sorter har små delar av blad, och detta medför att smaken upptas snabbare i vattnet än då bladen är stora.

Ålder på blad

Beroende på hur gamla bladen är som används är så påverkas både smak och även näringsinnehållet i teet. Ser man till vitt te som exempel så används endast de yngsta fjuniga topparna när man tillverkar ett Yin Zhen te. Det blir en mycket mild smak av dessa.

Tillverkare

Det gröna te som tillverkas i Japan ångas istället för torrkokas eller steks. Detta medför att teet får en helt annan smak. Smaken får en aning gräsigare ton. Även skillnaderna mellan de olika tillverkarna i samma land skiljer sig åt, naturligtvis, alla växter är unika, och skillnaden blir beroende på årstid man plockar teet, och vilket väder det har varit eller vilket väder det är då teet plockas. Olika gradering av teer bygger ofta just på hur bladens utseende.

Tillagning av teet

Till sist, men definitivt inte minst, så handlar det om mängden te du har i kannan, temperaturen på vattnet och vad för kvalité du har på vattnet. Det bästa teet sägs ju bli av ett riktigt källvatten taget direkt i naturen. Se vår artikel om tillagning av te.






Tillbaka till huvudsidan







Tekultur